Elektromagnit navigatsiya tizimidan foydalangan holda orttirilgan tashqi eshituv yo’li atreziya va stenozli bemorlarda jarrohlik amaliyotning o’ziga xos xususiyatlari (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Ushbu maqola bugungi kunda orttirilgan tashqi eshitish yo’li t atreziya va stenozi bo’lgan bemorlarni kompleks funktsional reabilitatsiya qilishning samarali usulini yaratish, amaliyotga joriy etish va jarrohlik amaliyot vaqtida navigatsiya tizimini (NT) maqsadga muvofiqligini baholashdan iborat. Biz 2024 yil KOFIH xayriya fondi yordamida da 6 yoshdan 18 yoshgacha bo’lgan 55 nafardan ortiq bir va ikki tomonlama tashqi eshituv yo’li tug’ma atreziyasi bor bemor bolalarni tekshiruvlardan o’tkazildi. Elektromagnit navigatsiya tizimi, neyromonitoringdan foydalangan holda bir vaqtning o’zida tashqi eshituv yo’li atreziyasini bartaraf etilib va timpanolastika jarrohlik amaliyoti bajarildi. Shu bemorlardan 10 nafar bolaga navigatsiya tizimidan (NT) foydalangan holda jarrohlik amaliyotini bajarish imkoni bo’ldi.. Uzoq muddatli kuzatuv vaqtida, tashqi eshitish yo’lini shakllantirishning doimiylik natijalariga erishilib, audiologik tekshishda suyak-havo bo’shlig’ining o’rtacha oraliq masofasi 15-20 dB qisqardi. Tashqi eshituv yo’li tug’ma atreziyasini tashxish mezonlarini tahlil qilganda, instrumental tekshiruv usullari va qiyosiy tashxislash muhim ahamiyat kasb etadi
Keywords: tashqi eshituv yo’li atreziyasi; timpanoplastika; intraoperatsion navigatsiya tizimi