Bolalar abdominal jarrohligida multimodal opioid bo‘lmagan og‘riqsizlantirish: xavfsizlik va tiklanish tezligi (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Maqsad. Bolalarda abdominal operatsiyalardan so‘ng multimodal opioid bo‘lmagan analgeziya (MBA) va opioid sxemasi ta’sirini taqqoslab, ularning samaradorligi, xavfsizligi va tiklanish tezligini baholash.Materiallar va usullar. Prospektiv klinik tadqiqotga 131 nafar (5–17 yosh) rejalashtirilgan jarrohlik amaliyotidan o‘tgan bemorlar kiritildi. MBA guruhi (n=101) paratsetamol va ibuprofen oldi, taqqoslash guruhi (n=30) esa morfin qabul qildi. Baholash mezonlariga og‘riq darajasi (Vong-Baker shkalasi), yallig‘lanish biomarkerlari (IL-6, CRP), nojo‘ya ta’sirlar, ekstubatsiyaga qadar vaqt va ota-onalar qoniqishi kiritildi.Natijalar. MBA guruhida quyidagilar kuzatildi: kamroq og‘riq (0,9±1,2 ga nisbatan 4,2±2,0, p
Keywords: multimodal analgeziya; bolalar; abdominal jarrohlik; opioid bo‘lmagan yondashuv; paratsetamol; ibuprofen; og‘riq; tiklanish; xavfsizlik; yallig‘lanish