Yangi tug'ilgan chaqaloqlarda va chaqaloqlarda katta tomirlarning transpozitsiyasini tizimli tahlil qilish: boshqa tug'ma yurak nuqsonlari bilan kombinatsiya (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Maqsad. Neonatal davrda va go'daklik davrida biz operatsiya qilgan tug'ma yurak nuqsonlarining tuzilishini o'rganish.Materiallar va usullar. Tadqiqot materiallari milliy bolalar tibbiyot markazida va Toshkent shahridagi "ezgu niyat" va "Ixlos"kabi xususiy klinikalarda jarrohlik aralashuvidan o'tgan 153 nafar yangi tug'ilgan chaqaloq va katta tomirlarning transpozitsiyasi tashxisi qo'yilgan chaqaloqlar bo'ldi. Tadqiqot usuli Microsoft Excel 2019 dasturidan foydalangan holda statistik ishlov berish edi. Ta'riflovchi statistika va o'zgaruvchanlik ko'rsatkichlari aniqlandi.Natijalar. Kasal bolalarning umumiy sonida o'g'il bolalar 73,2 foizni, qizlar esa 26,8 foizni tashkil etadi. Ushbu ma'lumotlar turli xil adabiy manbalar va tadqiqotlar natijalarini qo'llab-quvvatlaydi, bu esa katta tomir transpozitsiyasining paydo bo'lishi o'g'il bolalarda sezilarli darajada ustunligini ko'rsatadi. 96,08% hollarda katta tomirlarning transpozitsiyasi boshqa tug'ma yurak nuqsonlari bilan birgalikda kuzatiladi. katta tomirlarning transpozitsiyasining aksariyat holatlari turli xil tug'ma yurak nuqsonlari bilan birgalikda kuzatiladi. Xususan, patent ductus arteriosus 31,37% hollarda uchraydi, bu uning ushbu patologiyasi bo'lgan kasal bolalar orasida sezilarli darajada tarqalishini ko'rsatadi. Qorincha septal nuqsoni, shuningdek, 22,88% hollarda uchraydigan asosiy tomir transpozitsiyasining keng tarqalgan qo'shma kasalligi hisoblanadi. Bundan tashqari, 20,92% hollarda, bu ikkala tug'ma yurak nuqsonlarining kombinatsiyasi katta tomirlarning transpozitsiyasi fonida kuzatiladi, bu esa bunday bemorlarda klinik ko'rinishning murakkabligini ta'kidlaydi.Xulosa. Olingan ma'lumotlar ularning paydo bo'lish mexanizmlarini chuqurroq tushunish va diagnostika va davolash usullarini takomillashtirish uchun turli xil tug'ma anomaliyalar va katta tomirlarning transpozitsiyasi o'rtasidagi munosabatlarni yanada o'rganish zarurligini ko'rsatadi va tasdiqlaydi. Bu barcha mumkin bo'lgan kombinatsiyalarni va ularning bemorlarning sog'lig'iga ta'sirini yaxshiroq tushunish uchun keyingi tadqiqotlar va tahlillar zarurligini ta'kidlaydi.
Keywords: tug'ma nuqsonlar; tug'ma yurak nuqsonlari; katta tomirlarning transpozitsiyasi; tuzilishi; patent arteriosus kanali