Yangi tug'ilgan chaqaloqlarda kritik sharoitlarni intensiv davolashda antioksidantlarning samaradorligini asoslash (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Maqsad. Yangi tug'ilgan chaqaloqlarda toksik - septik sharoitlarni intensiv davolashda antioksidant terapiya (e vitamini va unitiol) samaradorligini baholash.Materiallar va usullar. Toshkent pediatriya mis-Tsin institutida o'tkazilgan tadqiqotda 212 nafar yangi tug'ilgan chaqaloq ishtirok etdi. Ulardan 168 nafari toksik - septik kasalliklarga chalingan (104 — septik pnevmoniya, 64 — umumiy sepsis). Bemorlarga standart antibiotik terapiyasi berildi va asosiy guruh antioksidantlarni qo'shimcha ravishda oldi: e vitamini (mushak ichiga 5 mg/kg, keyin dozani kamaytirish) va unitiol (tomir ichiga/mushak ichiga 2 mg/kg). Terapiya samaradorligini baholash antioksidant faollik, lipid peroksidlanish darajasi, qizil qon hujayralarining mexanik beqarorligi va a-tokoferol kontsentratsiyasini tahlil qilishni o'z ichiga oladi.Natijalar. Antioksidantlarni terapiyaga kiritish hujayra membranalarini barqarorlashtirishga, lipid peroksidatsiyasini kamaytirishga va qizil qon hujayralarining mexanik barqarorligini yaxshilashga yordam berdi. E vitamini bilan davolangan bemorlarda a-tokoferol kontsentratsiyasi 41,3% ga oshdi.Xulosa. Antioksidant terapiya (e vitamini va unitiol) yangi tug'ilgan chaqaloqlarda toksik-septik sharoitlarni davolashda samarali ekanligi isbotlangan, membrana - tektor ta'sirini ta'minlaydi, oksidlovchi stressni kamaytiradi va klinik ko'rsatkichlarni yaxshilaydi.
Keywords: antioksidantlar; toksikseptik kasalliklar; yangi tug'ilgan chaqaloqlar; intensiv terapiya; E vitamini; unitiol; lipid peroksidatsiyasi; membrana barqarorligi