KATTA ARTERIYALARNING TRANSPOZITSIYASINI TUBDAN TUZATGANDAN SO'NG PAST YURAK CHIQISHI SINDROMINI BOSHQARISHDA INODILATATORLAR VA INOTROPLARNI VAZOAKTIV TA'SIRLAR BILAN TAQQOSLASH (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Yangi tug'ilgan chaqaloqlarda katta arteriyalar (TGA) transpozitsiyasini tubdan tuzatgandan so'ng past yurak chiqishi sindromini (LCOS) rivojlanish ehtimoli yuqori. Samarali gemodinamik boshqaruv juda muhimdir, chunki kechikishlar yoki etarli bo'lmagan aralashuv organlarning qaytarilmas shikastlanishiga olib kelishi mumkin. Tegishli inotrop yordamni tanlash bemorning omon qolishida muhim rol o'ynaydi, operatsiyadan keyingi natijalarni optimallashtirishda tajribasi muhim bo'lgan yurak intensivisti tomonidan o'z vaqtida va yaxshi xabardor qarorlarni talab qiladi.
Keywords: Kam yurak chiqishi sindromi; katta arteriyalarning transpozitsiyasi; inotroplar; inodilatatorlar; epinefrin; milrinon; yangi tug'ilgan chaqaloqlar