Bolalarda muhim Arterial gipertenziyaning tarqalishi va xavf omillari (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
So'nggi yillarda muhim arterial gipertenziya (EAH) butun dunyo bo'ylab eng dolzarb tibbiy muammolardan biri hisoblanadi. Kattalar EAGANING kelib chiqishi bolalikda yotadi. Bolalarda qon bosimining 40% dan 65% gacha ko'tarilishi kattalardagi ishemik va gipertonik kasalliklarga aylanadi. Bolalarda EAGNING yuqori chastotasi, o'z vaqtida tashxis qo'yilmasligi va profilaktika ishlarining samarasizligi kasallikni erta tashxislash va davolash choralarini ishlab chiqishni talab qiladi.