BOLALARNI TIBBIY-IJTIMOIY REABILITATSIYASI DOIRASIDA RISQ GURUHIGA KIRUVCHI BOLALARDA BOLA YOSHLIGIDAN BOSHLAB NOGIRONLIKNI OLDINI OLISHNI TAKOMILLASHTIRISH – MUHIM ASPEKT SIFATIDA (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Bola nogironligi zamonaviy davrning eng dolzarb tibbiy-ijtimoiy muammolaridan biridir. Farg‘ona viloyati bo‘yicha olingan ma’lumotlar tahlili 3 yoshgacha bo‘lgan bolalar orasida nogironlik holatlari sonining ortib borayotgan barqaror tendensiyasini ko‘rsatmoqda. Ushbu tadqiqot ambulator pediatriya tizimidagi tashkiliy va klinik-funksional kamchiliklarni aniqlashga, shuningdek, yuqori nevrologik xavf guruhiga mansub bolalarni profilaktika qilish va reabilitatsiyalash bo‘yicha samarali yondashuvlarni ishlab chiqishga qaratilgan. Taklif etilayotgan chora-tadbirlar majmuasiga erta aralashuvning multidisiplinar tizimini joriy etish, dispanser kuzatuvini takomillashtirish hamda shaxsga yo‘naltirilgan tibbiy-ijtimoiy qo‘llab-quvvatlash dasturlarini amalga oshirish kiradi.
Keywords: bola nogironligi; erta profilaktika; reabilitatsiya; erta aralashuv; abilitatsiya; dispanserizatsiya