ANIQLANMAGAN ETIOLOGIYALI MENINGOENSEFALITNING KLINIK HOLATI (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Meningoensefalit bu bosh miya va uning pardalarining o‘tkir yoki yarim o‘tkir yallig‘lanishi bo‘lib, u kuchli klinik simptomatika va noxush prognoz xavfi bilan kechadi. Bolalarda ensefalitning infeksion shakllari ko‘pincha virusli tabiatga ega bo‘ladi, biroq ayrim hollarda etiologiya aniqlanmay qoladi, bu esa tashxis qo‘yish va maqsadli davolashni tanlashni qiyinlashtiradi. Taqdim etilgan klinik holat aniqlanmagan etiologiyali meningoensefalitga gumon qilingan erta yoshdagi bemorlarni tashxislash va boshqarishda yuzaga keladigan murakkabliklarni ko‘rsatib beradi.
Keywords: meningoensefalit; bolalar; virusli infeksiya; Markaziy asab tizimi yallig‘lanishi; klinik holat; nevrologiya