TUG‘MA GLAUKOMANING ILG‘OR BOSQICHIDAGI BEMORLARDA KERATOPATIYALARNI DAVOLASHDA KOMPLEKS YONDASHUV (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Tug‘ma glaukoma — kam uchraydigan, ammo og‘ir kechadigan oftalmologik kasallik bo‘lib, ko‘pincha bolalik davrida ko‘rish bo‘yicha nogironlikka olib keladi. Kasallikning kech bosqichlarida oldingi kameraning burchagi tuzilmalarining qaytmas o‘zgarishlari va ko‘ruv nervining atrofiyasidan tashqari, ikkilamchi trofik asoratlar, jumladan, glaukoma bilan bog‘liq keratopatiya rivojlanadi. Ushbu o‘zgarishlar asosiy patologik jarayonning kechishini og‘irlashtiradi, jarrohlik davolash va reabilitatsiya imkoniyatlarini cheklaydi. Jarrohlik usullarining faol rivojlanishiga qaramay, ayrim hollarda bu bemorlarda buyrakdagi buzilishlarni bir vaqtda tuzatishga tizimli yondashuv yetishmaydi, bu esa kompleks terapiyani zarur qiladi.
Keywords: tug‘ma glaukoma; keratopatiya; qorincha; keratoproteksiya; sinusotrabekulotomiya; bolalar