JIGAR RESEKSIYALARIDA ANESTEZIOLOGIK TA'MINOTNING O‘ZIGA XOSLIGI (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Jigar rezektsiyalari abdominal jarrohlikda, ayniqsa, pediatriya amaliyotida eng murakkab va travmatik operatsiyalar qatoriga kiradi. Jigar sohasi yuqori darajada innervatsiyalangan bo‘lib, qon yo‘qotish xavfi yuqori bo‘lgan hudud hisoblanadi, bu esa maksimal anesteziologik nazoratni talab qiladi. Yetarli darajadagi anesteziologik ta’minot o‘lim holatlarini kamaytirish, qon yo‘qotish hajmini kamaytirish va davolash natijalarini yaxshilashda muhim rol o‘ynaydi.
Keywords: anesteziologiya; jigar rezektsiyasi; bolalar; kombinatsiyalangan anesteziya; epidural anesteziya; perioperatsion davr