YUZ-JAG‘ JARROHLIK AMALIYOTIDA NAFAS YO‘LLARI O‘TKAZUVCHANLIGINI TA’MINLASH CHORA-TADBIRLARI (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Bolalar jarrohlik amaliyotida nafas yo‘llari o‘tkazuvchanligini ta’minlash muhim klinik jihatlardan biridir. Yuz-jag‘ sohasi bilan bog‘liq operatsiyalarda traxeal intubatsiya muammoli bo‘lishi mumkin va qiyin intubatsiya holati 4–18% holatlarda kuzatiladi. Bunday vaziyatlarda an’anaviy usullarga muqobil sifatida retrograd intubatsiya usuli tavsiya etiladi.
Keywords: nafas yo‘llari; qiyin intubatsiya; retrograd intubatsiya; yuz-jag‘ jarrohligi; bolalar; anesteziya; traxeostomiya