QATTIQ VA YUMSHOQ TANGLAY YORIĞI VA ORA-NAZAL FISTULANI DAVOLASHGA YANGICHA YONDASHUV (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Tug‘ma yuqori lab, qattiq va yumshoq tanglay yoriği hamda palatoplastika amaliyotidan keyingi ora-nazal fistulalar bolalarda murakkab tibbiy va psixologik muammolarga sabab bo‘ladi. Ular ovqatlanish, aniq talaffuz va ravon nutqni buzadi, ijtimoiy kommunikatsiyada qiyinchiliklarga olib keladi. An’anaviy logopedik terapiyalar ko‘pincha yetarli natija bermaydi. Shu sababli, yangicha, samarali jarrohlik yondashuvlarini ishlab chiqish muhimdir. Ushbu tadqiqot innovatsion texnikalarni amaliyotga joriy etish orqali bolalarda og‘iz bo‘shlig‘i va nutq faoliyatini yaxshilashga qaratilgan.
Keywords: tanglay yoriği; ora-nazal fistula; jarrohlik; plastika; bolalar; tug‘ma nuqsonlar; mahalliy to‘qima; oyoqchali loskut; mikrosirkulyatsiya