BOLALARNING ERTA YOSHDAN XAVF GURUHIGA KIRUVCHI BOLALARDA NOGIRONLIK OLDINI OLISHNI TAKOMILLASHTIRISH — BOLALARNING TIBBIY-IJTIMOIY REABILITATSIYASINING ASOSIY JAHATI (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Bolalar nogironligi zamonaviy jamiyatning eng muhim muammolaridan biridir. BMT, JSST va UNICEF ma’lumotlariga ko‘ra, 2006 yilda dunyoda nogiron bolalar soni 140 millionni tashkil etgan bo‘lsa, bugungi kunda bu raqam 240 milliondan oshdi. Jahon sog‘liqni saqlash tashkiloti mutaxassislari og‘ir darajadagi bolalar nogironligi ulushi taxminan 2% ni tashkil qilishini ta’kidlaydilar. Bolalar nogironligining o‘sishi va keng tarqalishi xavf omillarini o‘rganish va ularning ta’sirini hisobga olgan holda profilaktikani takomillashtirishni talab qiladi.