BOLALAR SEREBRAL PARALICHIDA SON BO‘G‘IMI CHIQIQLIGI BO‘LMISH BOLALARDAGI OG‘RIQ VA UNING HAYOT SIFATIGA TA’SIRI (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Serebral paralich (SP) bolalarda og‘ir motor buzilishlarning asosiy sabablaridan biri bo‘lib, son bo‘g‘imining asta-sekin siljishi subluksatsiya yoki to‘liq chiqishga olib keladigan keng tarqalgan ortopedik asoratdir. Gross Motor Function Classification System (GMFCS) bo‘yicha yuqori darajadagi bemorlarda chiqish xavfi 90% gacha yetishi mumkin. Asosiy patogenetik mexanizm kuchli mushak muvozanatsizligi bo‘lib, u femur boshining yon tomonlarga siljishi va bo‘g‘im mosligining buzilishiga olib keladi. Harakat cheklanganligi bilan bir qatorda, eng jiddiy muammolardan biri kuchli og‘riq sindromi bo‘lib, bu nafaqat bemorning, balki oilasining ham hayot sifatiga keskin ta’sir ko‘rsatadi.
Keywords: bolalar serebral paralichi; son bo‘g‘imi chiqishi; og‘riq sindromi; hayot sifati; ortopedik tuzatish; osteotomiya; Bartel indeksi