BOLALARDA O'TKIR BUYRAK ETISHMOVCHILIGIDA SISTOLIK QON BOSIMINING SIRKADIYALIK RITMINING YOSH XUSUSIYATLARI (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
O'tkir buyrak etishmovchiligi (opn) — buyrak funktsiyasining to'satdan buzilishi, bolaning ahvolini sezilarli darajada yomonlashtiradi. Opn bilan o'lim gemolitik-uremik sindromda 3-5% dan sepsis va ko'p a'zolar etishmovchiligida 30-70% gacha o'zgaradi. Arf bilan og'rigan bolalarda qon bosimining sirkadiyalik buzilishi (BP), ayniqsa yoshga bog'liq farqlarni hisobga olgan holda, yaxshi tushunilmagan bo'lib qolmoqda.
Keywords: o'tkir buyrak etishmovchiligi; bolalar; sirkadiyalik ritm; qon bosimi; yosh xususiyatlari; intensiv terapiya