BOLALARDA KARDIOJARROHLIK OPERATSIYALARIDAN KEYIN INFUZION TERAPIYA REJIMINI TANLASH (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
So'nggi yillarda tug'ma yurak nuqsonlari (CHD) O'zbekistonda yangi tug'ilgan chaqaloqlarni kasalxonaga yotqizish sabablari orasida etakchi o'rinni egallab kelmoqda. Bolalarda kardiojarrohlik operatsiyalaridan so'ng infuzion terapiyaning maqbul rejimini tanlash juda muhimdir. Zamonaviy tavsiyalar izotonik muvozanatli eritmalardan foydalanish va infuziya hajmini cheklash zarurligini ko'rsatadi. Cheklangan gemodinamik zaxira sharoitida asetat o'z ichiga olgan eritmalar va minimalist protokollarning samaradorligi alohida qiziqish uyg'otadi.
Keywords: tug'ma yurak nuqsonlari (CHD); infuzion terapiya; Pediatrik kardiojarrohlik; atsidoz; inotrop yordam; Ringer eritmasi; metabolik atsidoz; gemodinamika; diurez; elektrolitlar