BOLALARDA FUNKTSIONAL AHAMIYATGA EGA BO'LGAN MIYA ZONALARI O'SMALARINING MRI DIAGNOSTIKASI VA JARROHLIK USULLARINI OPTIMALLASHTIRISH (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Bolalardagi funktsional ahamiyatga ega miya zonalari o'smalarini tashxislash va davolash zamonaviy neyroxirurgiyaning eng murakkab va muhim vazifalaridan biridir. FMRI va DT-MRI kabi zamonaviy neyroimaging usullari o'simtaning joylashishini va uning muhim funktsional sohalar bilan o'zaro ta'sirini yuqori aniqlik bilan aniqlash imkonini beradi, bu neyroxirurgik aralashuvni rejalashtirish va nevrologik xavflarni minimallashtirishning kalitidir.
Keywords: miya o'smalari; funktsional ahamiyatga ega zonalar; bolalar neyroxirurgiyasi; MRI; funktsional MRI (fMRI); diffuziya-tensor MRI (DT-MRI); neyronavigatsiya; jarrohlik yo'li bilan kirish