AUTIZM SPEKTRINING BUZILISHINING GEN SHAKLLARI: YO'QOLGAN SINDROMLAR. DIAGNOSTIKA VA BOSHQARISH XUSUSIYATLARI (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Asd bilan kasallangan bolalar soni butun dunyoda o'sishda davom etmoqda. CDC (2023) ma'lumotlariga ko'ra, har 36 boladan bittasida asd mavjud. Sabablari genetik omillarning muhim hissasi bilan murakkab bo'lib qolmoqda. Zamonaviy tadqiqotlar autizm bilan bog'liq 1000 dan ortiq genlarni aniqladi. Psixomotor rivojlanish buzilishi bilan kechadigan genetik mutatsiyalar aniqlangan oilaviy holatlarni o'rganish alohida ahamiyatga ega.
Keywords: autizm spektrining buzilishi; genetik mutatsiyalar; sindromlar; CNV; SOX5; oilaviy holat; Psixogenetika