Milliy bolalar tibbiyot markazida chaqaloqlarda jigarni keng rezektsiya qilishning birinchi tajribasi (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2024)
Maqsad. Bizning markazimizda amalga oshirilgan turli neoplazmalar uchun yosh bolalarda keng gemipatektomiyalarning birinchi holatlarini tahlil qilish.Materiallar va usullar. Bizning markazimizda amalga oshirilgan turli neoplazmalar uchun yosh bolalarda keng gemipatektomiyalarning birinchi holatlarini tahlil qilish.Natijalar. Bemorlarning o'rtacha yoshi 7,3 oyni tashkil etdi. Jigar rezektsiyasi uchun ko'rsatmalar ikki holatda gepatoblastoma va bir holatda anastomoz gemangioma edi. Ikki tomonlama bemorlarga jigarning o'ng lobining anatomik rezektsiyasi o'tkazildi, bitta bemorga kengaytirilgan o'ng tomonlama gemigepatektomiya qilindi. O'rtacha operatsiya vaqti 230 daqiqa edi. O'rtacha qon yo'qotish 133 ml ni tashkil etdi.bemorlarda jarrohlik asoratlari kuzatilmadi. Operatsiyadan keyin kasalxonaga yotqizishning o'rtacha vaqti 7,3 kunni tashkil etdi. Gepatoblastoma tashxisi qo'yilgan bemorlar operatsiyadan keyingi davrda chi - mioterapiya kurslarini oldilar. Kuzatuv davrida neoplazmalarning qaytalanishi aniqlanmagan.Xulosa. Bizning markazimizdagi jigar rezektsiyasi jarrohligining dastlabki natijalari katta jigar neoplazmasi bo'lgan bolalarda radikal gemigepatektomiya qilishning maqsadga muvofiqligi va xavfsizligini ko'rsatdi. Natijalar jahon adabiyoti ma'lumotlari bilan taqqoslanadi. Chaqaloqlarda bunday operatsiyalarni bajarish operatsiya qiluvchi jarrohning gepatobiliar jarrohligida katta tajribani talab qiladi. Gepatoblastoma bilan og'rigan bemorlar onkologlarning rekomendlariga muvofiq jigar rezektsiyasidan so'ng kimyoterapiya o'tkazishlari kerak. Bolalarda jigar o'smalarini tekshirish va o'z vaqtida tashxislash uchun birlamchi poliklinikani rivojlantirish talab etiladi.
Keywords: jigar rezektsiyasi; gemigepatektomiya; bolalar jarrohligi; onkologiya