Bolalarda nafas olish etishmovchiligini baholashga zamonaviy yondashuvlar (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2024)
Xulosa: ushbu maqola buyrak laboratoriya parametrlarining holatini integral baholashdagi rolini aniqlashga va shoshilinch tibbiy yordamning kasalxonadan oldingi bosqichida og'ir ahvolda bo'lgan bolalarning natijalarini bashorat qilishga bag'ishlangan.Tadqiqot materiallari va usullari: kuzatuv guruhi 2 oylikdan 14 yoshgacha bo'lgan bolalardan iborat bo'lib, ular Toshkent Pediatriya tibbiyot instituti klinikasining qabul va diagnostika bo'limiga va Respublika shoshilinch tibbiy yordam ilmiy markazi bolalar binosiga nafas etishmovchiligi belgilari bilan qabul qilingan.Tadqiqot natijalari: gipertermiya, konvulsiv sindrom, turli darajadagi nafas etishmovchiligi va 15 bolada jarrohlik patologiyasi bolalarning 73 holatda shoshilinch diagnostika bo'limiga yuborilishiga sabab bo'ldi. Olingan ma'lumotlarni tahlil qilish natijasida nafas olish buzilishlarini baholashga tizimli yondashuv aniqlandi, bu kiruvchi bolaning holatini o'z vaqtida baholash va keyingi harakatlarni, shuningdek, yosh bolalar va katta yoshdagi bolalarda nafas olish disfunktsiyasining informatsion ko'rsatkichlarini aniqlash imkonini beradi.Xulosa: nafas olish kasalliklarini baholashga tizimli yondashuv kelayotgan bolaning ahvolini o'z vaqtida baholash va keyingi harakatlarni aniqlash imkonini beradi. Yosh bolalarda nafas olish disfunktsiyasining informatsion ko'rsatkichlari nafas olish tezligi va kislorod bilan to'yinganligi, katta yoshdagi bolalarda ekshalatsiyaning eng yuqori ko'rsatkichidir.
Keywords: nafas olish funktsiyasi; baholash shkalasi; tahdidometriya; baholash tizimlari; strukturaviy yondashuv; nafas olish buzilishi