Bolalardagi miya hosilasii kraniotomiyalarida volemik yuklamaning yetarliligini baholash (sharhlar) (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Bolalardagi birlamchi miya hosilasi kraniotomiyasi o’ziga xos anesteziyani muammolaridan biri hisoblanadi. Anesteziyaninig asosiy maqsadlaridan biri miya ichki bosimni optimallashtirish va miya perfuzion bosimini saqlashni o’z ichiga oladi. Bu miya to’qimalariga kislorodning yetarli darajada yetkazib berilishini ta’minlaydi va shu bilan birga ikkilamchi miya shikastlanishining oldini oladi. Neyroxirurgiyada intraoperativ infuzion terapiyani optimallashtirish erta uyg’onish, gemodinamik barqarorlik va operatsiyadan keyingi tiklanishga o’z tasirini ko’rsatadi. Neyroxirurgik bemorlarda PBO’ (puls bosimining o’zgarishi) dan foydalanish bo’yicha tadqiqotlar yetarli darajada o’rganilmagan bo’lib, uning infuzion terapiya, gemodinamik barqarorlik va to’qima perfuziyasining markaziy vena bosimining nazorati ostida baholanishiga ta’siri o’rganilmagan. Miya o’simtasini olib tashlash bo’yicha neyroxirurgik operatsiyalar turli sabablarga ko’ra, jumladan, infuziyani yetarli darajada nazorat qilmaslik, fiziologik kompensatsiyalangan arterial gipertenziya va osmotik diuretiklar bilan davolash gipovolemiya xavfini yuzaga keltirishi mumkin. Formulaga asoslangan infuziyani boshqarish neyroonkologik operasiyalarda befoyda hisoblanadi. Individual "maqsadli infuzion terapiyasi" operatsiyadan keyingi natijalarni yaxshilashi isbotlangan (Gan T.J., Sopitt A., Maruf M., El-Moalem X., Robertson K.M., Moretti E. Anesteziologiya. 2022;02(4):820–26).
Keywords: onkologiya; neyroxirurgiya; infuzion terapiya; puls bosimining o’zgarishi; ONQD; osmodiuretiklar; MVB; PBO’ pediatriya