D vitamini tanqisligi va uning klinik korrelyatlari dermo-respirator sindromli bolalarda: prospektiv tadqiqot (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Maqsad. Bolalarda dermo-respirator sindrom (DRS) ko‘p omilli kasallik bo‘lib, u ko‘pincha allergik namoyonlar va qaytalanuvchi nafas yo‘llari kasalliklari bilan bog‘liq. D vitamini tanqisligi ushbu bemorlar populyatsiyasida immun disrеgulyatsiyaga hissa qo‘shuvchi omil sifatida ko‘rilmoqda, biroq pediatriya sohasida uning roli yetarlicha aniqlanmagan.Material va usullar. Ushbu prospektiv tadqiqotga 3–15 yosh oralig‘idagi 151 nafar DRS tashxisi qo‘yilgan bola va yoshi mos 50 nafar sog‘lom nazorat guruhi kiritildi. Antropometrik ko‘rsatkichlar, tana massasi indeksi (BMI), zardobdagi 25(OH)D darajasi, shuningdek tegishli biokimyoviy va gematologik markerlar baholandi. Subguruhlar D vitamini holati, klinik belgilar og‘irligi va xurujlar chastotasiga qarab tahlil qilindi. Statistik tahlilda guruhlararo farqlarni baholash uchun ANOVA va χ² testlari qo‘llandi.Natijalar. D vitamini tanqisligi (
Keywords: dermo-respirator sindrom; D vitamini tanqisligi; bolalar; tana massasi indeksi (BMI); xurujlar; pediatriya