Kristalloid va qonli kardioplegiyaning del Nido usuli bo'yicha taqqosiy samaradorligi, septal tug'ma yurak nuqsonlari bo'lgan bolalarda (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Maqsad. Turli kardioplegik himoya metodlarini qo'llashda, septal tug'ma yurak nuqsonlari (VPD) bo'lgan yosh bolalarda miyokard ishemiya shikastlanishining tezligini baholash.Materiallar va metodlar. Prospektiv tadqiqotga 1-3 yoshdagi 95 nafar bemor kiritildi, ular sun'iy qon aylanishi sharoitida Milliy bolalar tibbiyot markazida operatsiya qilingan. Bemorlarga ikkita guruh ajratildi: nazorat guruhi (n = 42), unda kristalloid farmakokholodli kardioplegiya (KK) qo'llanildi, va asosiy guruh (n = 53), unda del Nido usuli bo'yicha modifikatsiyalangan qonli kardioplegiya ishlatildi.Natijalar. Operatsiyadan 6 va 24 soat keyin troponin I darajasi, chiqish fraksiyasi, sun'iy nafas olish apparatida qolish va O'RITda qolish davomiyligi asosiy baholash mezonlari bo'ldi. Troponin I ning 10 baravar yuqori darajasi del Nido guruhi bemorlarining 31,3% va KK guruhi bemorlarining 62,5% da qayd etildi (p < 0,001). 24 soatdan keyin chiqish fraksiyasining kamayishi KK guruhida 30,7%, del Nido guruhida esa 18% ni tashkil etdi.Xulosa. Natijalar shuni ko'rsatdiki, del Nido usuli bo'yicha qonli kardioplegiyaning qo'llanilishi miyokardni yaxshiroq himoya qiladi va bolalarda VPD bo'yicha erta postoperatsion davrda miyokard shikastlanishining tezligini kamaytiradi.
Keywords: Tug'ma yurak nuqsoni; kristalloid kardioplegiya; Del Nido; sun'iy qon aylanishi