(untitled) (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Ma’qsad: Bolalardagi nefroblastomani davolashda kombinatsiyalangan terapiyaning samaradorligini baholash, jumladan, ximioterapiya, jarrohlik aralashuvi va radioterapiya, shuningdek, bemorlarning omon qolishiga ta’sir etuvchi prognoz omillarini o’rganish. Materiallar va usullar: Tadqiqot 2021 yil yanvaridan 2025 yil martigacha Milliy bolalar tibbiyot markazida davolangan morfologik jihatdan tasdiqlangan nefroblastomali 45 nafar pediatrik bemor bilan retrospektiv kohort analiz sifatida o’tkazildi. Barcha bemorlar ultratovush, multisprialli KT, PET/KT va MRT orqali diagnostika qilingan. Davolashga radikal nefrektomiya va limfodiseksiyani o’z ichiga olgan jarrohlik aralashuvi, shuningdek, xalqaro protokollar bo’yicha adyuvant ximioterapiya kirgan. Natijalar: Umumiy 3 va 5 yillik omon qolish darajasi 85.6% ni tashkil etdi. Kasallikning qaytalanishi 2.2% bemorlarda qayd etilgan. Metastazlar 15.5% holatlarda kuzatilgan, shu jumladan, faqat o’pka (6.6%) va retroperitoneal limfa tugunlari (4.4%) zararlanishi. O’lim darajasi 15.5% ni tashkil etdi, va o’lim holatlarining 71.4% past differensatsiyalangan o’smalarga (G3) ega edi. Past differensatsiyalangan o’smalar (G3) metastazlarning oshgan xavfi bilan bog’liq edi (OR=3.8, p=0.021). Kasallikning erta bosqichi yaxshi prognoz bilan bog’liq edi. Xulosa: Nefroblastomani davolashda jarrohlik aralashuvi, ximioterapiya va selektiv radioterapiya qo’llash orqali yuqori omon qolish (85.6%) ta’minlandi. Biroq, past differensatsiyalangan o’smalar yomon prognoz va yuqori metastaz xavfi bilan bog’liq. Kasallikni erta aniqlash, shuningdek, molekulyar-genetik profilga asoslangan personalizatsiyalangan yondashuv davolash natijalarini yaxshilashi mumkin.