(untitled) (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Ushbu tadqiqotning maqsadi — og‘ir mitral stenozga ega ayollarda kesar kesimi orqali tug‘ilgan yangi tug‘ilgan chaqaloqlarning holatiga turli anesteziologik ta’minot usullarining ta’sirini taqqoslab o‘rganishdan iborat bo‘ldi. Tadqiqot doirasida 38 nafar chaqaloqning tarixlari tahlil qilindi. Ular qo‘llangan anesteziya usuliga qarab ikki guruhga ajratildi: birinchi guruhda umumiy ko‘p komponentli anesteziya (UKA) va sun’iy nafas oldirish (SNO) qo‘llanilgan, ikkinchi guruhda esa mahalliy anesteziklar past konsentratsiyasiga asoslangan epidural blokadali kombinatsiyalangan anesteziya (KA) qo‘llangan. Aniqlanishicha, KA qo‘llanilishi yangi tug‘ilgan chaqaloqlarning funksional holatiga nisbatan kamroq stressli va depressiv ta’sir ko‘rsatadi. Bu Apgar shkala, NACS, kuchlanish indeksi va kislorod saturatsiyasi kabi ko‘rsatkichlarning yaxshilanishi, shuningdek, endokrin moslashuvning sezilarli darajada yuqoriligi bilan namoyon bo‘ladi. Olingan natijalar KA usulini og‘ir mitral stenozga ega tug‘ruq qilayotgan ayollar uchun afzal bo‘lgan og‘riqsizlantirish usuli sifatida tavsiya etish imkonini beradi.