(untitled) (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Taqdim etilgan tadqiqotda 38 ta muddatidan avval tug‘ilgan yangi tug‘ilganlar (har bir guruhda 19 bemor) tekshiruv natijalari keltirilgan bo‘lib, maqsad mitral stenoz (MS) bilan og‘rigan onalarning kesarev kesilishi (KS) yo‘li bilan tug‘ilgan chaqaloqlarning holatini solishtirishdir. Bu tadqiqotda an’anaviy umumiy ko‘pkomponentli anesteziya (UMA) sun’iy o‘pka ventilyatsiyasi (SOV) bilan va epidural blokada (EB) asosida lokal anestetiklar kontsentratsiyasi kamaytirilgan umumiy kombinatsiyalangan anesteziya (UKA) qo‘llanilgan. Aniqlanishicha, EB fonida SOV bilan birga qo‘llaniladigan UKA yangi tug‘ilganlarga UMA bilan SOV ga nisbatan kamroq salbiy ta’sir ko‘rsatadi va bolaning tug‘ilishdan keyingi tez moslashish davrida adaptatsion imkoniyatlarini yaxshiroq saqlab qolishga yordam beradi. Buning ustiga, bu holat MS bilan bog‘liq onaning koronar rezervlarining sezilarli kamayishi (1,9–1,1 sm²) va muddatidan avval tug‘ilish kabi juda noxush boshlang‘ich sharoitlarga qaramay kuzatilgan.