(untitled) (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Umumiy behushlik ostida rejalashtirilgan operatsiyalardan oldin qattiq oziq-ovqat va suyuqlikdan operatsiyadan oldin voz kechish oshqozon tarkibidagi aspiratsiyani oldini olish uchun majburiy standart hisoblanadi. Sog’lom bolalarda aspiratsiya xavfi 0,2% dan oshmasa ham, aksariyat tavsiyalar hali ham cheklovlarni talab qiladi: qattiq oziq-ovqat uchun 6 soat, ona suti uchun 4 soat va shaffof suyuqliklar uchun 2 soat. Zamonaviy tadqiqotlar oshqozon tarkibidagi pH qiymatidagi minimal farqlarni va shaffof suyuqliklarni tezda evakuatsiya qilishni ko’rsatib, uzoq muddatli ro’za tutish zarurligini shubha ostiga qo’yadi.