(untitled) (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Bolalarda o’tkir buyrak etishmovchiligining (opn) asosiy patogenetik mexanizmlaridan biri bu gipersimpatonik reaktsiya bo’lib, periferik vazospazmni, shu jumladan buyrak tomirlarini keltirib chiqaradi. Bu gipovolemiya va stressning boshqa shakllari sharoitida qon aylanishini markazlashtirish bilan birga keladi. Arf kontekstida yurak urish tezligining (HR) sirkadiyalik ritmlarini o’rganish, ayniqsa, Pediatrik reanimatologiyada adaptiv va dekompensator mexanizmlarni tushunish uchun juda muhimdir.