(untitled) (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Tug’ma yurak nuqsonlari (CHD) bilan, bola hayotining birinchi kunlaridan boshlab chapdan o’ngga aniq shuntlar bilan, ko’pincha yurak etishmovchiligi kuzatiladi, bu esa og’ir o’pka gipertenziyasi (LH) rivojlanishiga olib keladi. Bunday bemorlarning ko’pchiligida o’pka arteriyasi bosimi (la) darajasi aorta bosimining 91-100% ga etadi. Ushbu bemorlar shoshilinch jarrohlik tuzatishga muhtoj. Kardiojarrohlikda sezilarli yutuqlarga qaramay, bunday bemorlarni boshqarish uchun universal algoritmlar ishlab chiqilmagan. VAZODILATATORLARGA javobni baholash bilan la bosimini to’g’ridan-to’g’ri o’lchash usuli alohida ahamiyatga ega.