(untitled) (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Ushbu tadqiqot yangi tug‘ilgan chaqaloqlarda spontan gastrointestinal perforatsiyalar (SGP) diagnostikasi va jarrohlik davolash usullarini optimallashtirish va natijalarni yaxshilashga qaratilgan. 52 nafar chaqaloq o‘rganilib, ulardan 39 tasi nekrotik enterokolit (NEK) va 13 tasi SGP bilan aniqlangan. Asosiy xavf omillari tug‘ruqdagi asfiksiya va nafas olish buzilish sindromi bo‘ldi. Jarrohlik davolash 11 ta holatda perforatsiyani tiklash va 2 ta holatda yirik defektlarda bevosita anastomoz qo‘llashni o‘z ichiga oldi. NEKda o‘lim 50%, SGPda esa 26% ni tashkil etdi, asosan past vaznli va og‘ir komorbid kasalliklari bo‘lgan muddatidan oldin tug‘ilgan chaqaloqlarda kuzatildi. Erta diagnostika va individual jarrohlik yondashuvlari natijalarni yaxshiladi.