(untitled) (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
CAR-T hujayra terapiyasi qaytalanadigan yoki refrakter B-hujayrali no-Hodjkin limfoma (R/R B-NHL) uchun istiqbolli davolash usuli sifatida paydo bo‘ldi, ayniqsa terapevtik imkoniyatlari cheklangan bemorlarda. Ushbu maqolada 60 yoshli erkak bemor holati yoritilgan bo‘lib, u birlamchi kimyoterapiyaga refrakter diffuz katta B-hujayrali limfoma (DLBCL) va bir nechta hamroh kasalliklar — qandli diabet, arterial gipertenziya hamda barqaror yurak ishemik kasalligiga ega bo‘lgan. Bemor MIOT International (Chennai, Hindiston) klinikasida anti-CD19 CAR-T hujayra terapiyasi (NEXCAR19) bilan davolangan. R-CHOP kimyoterapiyasining yetti sikli va konsolidatsion nur terapiyasidan so‘ng kasallikning progresiyasi kuzatildi. Shundan so‘ng limfotsit aferez o‘tkazilib, CAR-T hujayralarini ishlab chiqish uchun yetarli boshlang‘ich material olindi. Bemor fludarabin–siklofosfamid asosidagi konditsioner terapiya oldi va 100 mL NEXCAR19 CAR-T hujayralari infuziyasini qabul qildi. Davolash yaxshi o‘tib, sitokin chiqarilish sindromi yoki immun-effektor hujayralarga bog‘liq nevrotoksiklik kuzatilmadi. Davolanishdan 29 kun o‘tib o‘tkazilgan PET-CT tekshiruvida sezilarli metabolik javob (Deauville balli — 4) qayd etildi. Remissiyani mustahkamlash va CAR-T sezuvchanligini oshirish maqsadida past dozali nivolumab bilan qo‘llab-quvvatlovchi terapiya va qoldiq qorin limfa tugunlariga IMRT asosidagi konsolidatsion nur terapiyasi buyurildi. Ushbu klinik holat anti-CD19 CAR-T terapiyasining kimyoterapiyaga refrakter DLBCLda qo‘llanilishi mumkinligini, uning xavfsizligi va erta samaradorligini namoyon etadi, shuningdek, immunoterapiyani nurlanish bilan birlashtirishning afzalliklarini ko‘rsatadi. Uzoq muddatli kuzatuv relaps xavfi va barqaror javobni aniqlaydi.