(untitled) (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Maqsad. Siydik pufagi ekstrofiyasida chanoq suyagi osteotomiyasining samaradorligini tahlil qilish. Materiallar va usullar. Tadqiqotda 2022-yil oktabrdan 2024-yil iyungacha Milliy bolalar tibbiyot markazining bolalar urologiyasi bo‘limida davolangan 30 nafar bemor ma’lumotlari tahlil qilindi. Bemorlarning yoshi 3 oylikdan 10 yoshgacha bo‘lgan. Ulardan 21 nafar o‘g‘il bola (69%) va 9 nafar qiz bola (31%) bo‘lib, jinsiy nisbat 2:1 ni tashkil etdi. Ushbu 30 bemordan 25 nafari turli fiksatsiya usullari bilan Salter usuli bo‘yicha chanoq suyagi osteotomiyasi yordamida jarrohlik tuzatishdan o‘tkazildi. 13 bemorda osteotomiya va chanoqni spitsa va gipsli bog‘lam bilan fiksatsiya qilish, 12 bemorda esa osteotomiya va tashqi fiksatsiya qo‘llanildi. Bir bemorda orqa osteotomiya, 4 bemorda esa osteotomiyasiz zamonaviy jarrohlik korreksiya bajarildi. Natijalar. Maqolaning asosiy natijalari qisqacha bayon qilinishi kerak. Xulosa. EMPlarda (siydik pufagi ekstrofiyasida) birlamchi yopish vaqtida bajarilgan chanoq suyagi osteotomiyasi bir nechta afzalliklarga ega: qorin devorini yopishda fassial bo‘laklardan foydalanishga hojat qoldirmasdan, kamroq taranglik bilan qov simfizining yaqinlashishi; orqa pufak-uretral kompleksning chanoq halqasining ichkarisiga chuqur joylashuvi, bu esa siydik pufagining chiqaruvchi qarshiligini oshiradi; katta chanoq diafragmasi mushaklarining o‘rta chiziqqa olib kelinishi, natijada ular siydik pufagi bo‘yinini qo‘llab-quvvatlashi va siydikni ushlab qolishga yordam berishi mumkin.