(untitled) (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Maqsad. Yuqori o‘pka gipertenziyasi (OG) bilan asoratlangan qorinchalararo to‘siq nuqsonini (VSD) davolashda gemodinamikani yaxshilash va o‘lim darajasini kamaytirish maqsadida uch bosqichli dori–jarrohlik usulining samaradorligini baholash. Materiallar va usullar. Tadqiqotga 2022 yil dekabr – 2023 yil dekabr oralig‘ida Milliy bolalar tibbiyot markazi yurak-qon tomir jarrohligi bo‘limida davolangan 112 nafar bemor (3 oylik – 3 yosh, o‘rtacha yosh 14,4 ± 0,6 oy) kiritildi. Tashxis klinik belgilar, rentgen va exokardiyografiya orqali tasdiqlandi. Uch bosqichli usul quyidagilarni o‘z ichiga oldi: birinchi bosqich — 4 haftalik konservativ terapiya (furosemid 1–3 mg/kg, kaptopril 0,1–0,3 mg/kg, sefazolin 1,0 g, sildenafil 0,3–1 mg/kg); ikkinchi bosqich — 61 nafar (54,5%) bemorda radikal operatsiya (38 — klassik VSD plastika, 23 — yamoq ushlagich bilan optimallashtirilgan plastika); uchinchi bosqich — operatsiyadan keyingi davo (furosemid, digoksin, dopamin/dobutamin, kaptopril, sefazolin). Operatsiyalar 32°C gipotermiya sharoitida yurak-o‘pka apparati yordamida bajarildi. Natijalar. 112 bemordan 61 nafarida (54,5%) gemodinamika barqarorlashdi va ularga operatsiya qilindi: 38 nafarida klassik, 23 nafarida optimallashtirilgan plastika. Qolgan 51 (45,5%) bemorda davo davom ettirildi. Optimallashtirilgan usul yurak-o‘pka apparati vaqtini 12,4% (12,5 daqiqa) va aorta okklyuziyasi vaqtini 16,9% (10,2 daqiqa) ga qisqartirdi. Asoratlar kuzatilmadi; o‘lim darajasi 3,3% bo‘ldi. Xulosa. Yuqori OG bilan asoratlangan VSD ni davolashda uzluksiz uch bosqichli dori–jarrohlik usuli yuqori samaradorlikka ega. U operatsiyagacha gemodinamikani barqarorlashtiradi, yurak yetishmovchiligi rivojlanishining oldini oladi va o‘lim darajasini kamaytiradi. Yamoq ushlagich bilan optimallashtirilgan plastika texnikasi jarrohlik jarayonini soddalashtiradi va vaqtini qisqartiradi. Shifoxona o‘limi 3,3% bo‘lib, bu holatlar operatsiya texnikasidan emas, balki og‘ir boshlang‘ich ahvoldan kelib chiqqan. 3 oylik kuzatuv davomida nuqsonning qaytalanishi qayd etilmadi. Biroq uzoq muddatli xavfsizlik va samaradorlikni tasdiqlash uchun, ayniqsa yosh bolalarda, qo‘shimcha tadqiqotlar zarur.