(untitled) (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Maqsad. Distal gipospadiya shakllari bo’lgan bolalarda jarrohlik davolash uchun TIP-M modifikatsiyasini ishlab chiqish va validatsiya qilish. Materiallar va metodlar. 56 nafar bemorda (o’rtacha yosh 6,4±3,8 yil) distal gipospadiya shakllari bo’lib, TIP-M metodikasi bilan davolangan prospektiv kohort tadqiqoti o’tkazildi. Modifikatsiya, uretral plastinkaning kesilishi chuqurligini 2 mm bilan cheklashni va nuqsonni qon bilan ta’minlangan tashqi prepus yuvalaridan joylashtirilgan laksut bilan almashtirishni nazarda tutadi. Natijalar. Erta asoratlar 26,8% bemorlarda, kechki asoratlar esa 7,1% bemorlarda rivojlandi. Ajoyib umumiy natijalar 73,2% bemorlarda erishildi. Normal siydik chiqarish 100% bemorlarda tiklandi, ajoyib kosmetik natijalar esa 94,6% bemorlarda ta’minlandi. Qayta operatsiyalar chastotasi 5,4% ni tashkil etdi. Uretral plastinkaning o’rtacha kengayishi 35,2±8,7% ni tashkil etdi. Xulosa. TIP-M modifikatsiyasi klassik metodikalar bilan solishtirganda ajoyib natijalarni ko’rsatmoqda, anatomiya sharoitlariga qaramay, umumiy qo’llanilishini ta’minlab. Ushbu metodika distal gipospadiya shakllari bo’yicha jarrohlik davolashda birinchi tanlov metodi sifatida tavsiya etilishi mumkin.