(untitled) (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Maqsad. Turli kardioplegik himoya metodlarini qo’llashda, septal tug’ma yurak nuqsonlari (VPD) bo’lgan yosh bolalarda miyokard ishemiya shikastlanishining tezligini baholash. Materiallar va metodlar. Prospektiv tadqiqotga 1-3 yoshdagi 95 nafar bemor kiritildi, ular sun’iy qon aylanishi sharoitida Milliy bolalar tibbiyot markazida operatsiya qilingan. Bemorlarga ikkita guruh ajratildi: nazorat guruhi (n = 42), unda kristalloid farmakokholodli kardioplegiya (KK) qo’llanildi, va asosiy guruh (n = 53), unda del Nido usuli bo’yicha modifikatsiyalangan qonli kardioplegiya ishlatildi. Natijalar. Operatsiyadan 6 va 24 soat keyin troponin I darajasi, chiqish fraksiyasi, sun’iy nafas olish apparatida qolish va O’RITda qolish davomiyligi asosiy baholash mezonlari bo’ldi. Troponin I ning 10 baravar yuqori darajasi del Nido guruhi bemorlarining 31,3% va KK guruhi bemorlarining 62,5% da qayd etildi (p < 0,001). 24 soatdan keyin chiqish fraksiyasining kamayishi KK guruhida 30,7%, del Nido guruhida esa 18% ni tashkil etdi. Xulosa. Natijalar shuni ko’rsatdiki, del Nido usuli bo’yicha qonli kardioplegiyaning qo’llanilishi miyokardni yaxshiroq himoya qiladi va bolalarda VPD bo’yicha erta postoperatsion davrda miyokard shikastlanishining tezligini kamaytiradi.