(untitled) (Bolalar milliy tibbiyot markazining axborotnomasi, 2025)
Maqsad. Turli boshlang’ich infuziya terapiya rejimlarining, jumladan, Ringerni balanslangan eritmasini qo’llashning, bolalarda tug’ma yurak nuqsonlarini tuzatishdan keyingi erta postoperatsion davrga ta’sirini baholash. Materiallar va metodlar. Prospektiv kohort tadqiqotiga tetralogiya Fallo radikal tuzatishidan keyin 70 nafar bola kiritildi. Bemorlarga ikkita guruh ajratildi: nazorat guruhi (0,9% NaCl) va asosiy guruh (balanslangan Ringerni eritmasi). Kislotali-bazali holat, elektrolitlar muvozanati, gemodinamik parametrlar, EKG ko’rsatkichlari, shuningdek, ekstubatsiya va O’RITda qolish davri baholandi. Natijalar. Asosiy guruh bemorlarida pH darajalari ancha yuqori, giperkhloremiya acidozining kamroq rivojlanishi, barqaror osmolarlik, yuqori chiqish fraksiyasi va kamroq KDO qiymatlari qayd etildi. 24 soatdan keyin o’rtacha arterial bosim yuqori, markaziy venoz bosim esa barqaror edi. Ekstubatsiyaga qadar bo’lgan vaqt va O’RITda qolish davomiyligi asosiy guruhda mos ravishda 31,3% va 26,6% ga qisqargan. Xulosa. Balanslangan eritmalarni qo’llash bilan infuziya terapiyasini optimallashtirish miokardning funksional holatini yaxshilash va bolalarda yurak-jirrohlik aralashuvlardan keyin tiklanishni tezlashtirishga yordam beradi, bu esa erta ekstubatsiya va O’RITda qolish vaqtining qisqarishida namoyon bo’ladi.